Kendi Araştırmanızı Nasıl Yaparsınız (DYOR)?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
"Araştırma, bilmediğiniz, ancak öğrenmeye istekli olduğunuz anlamına gelir." -Charles F. Kettering.
Kendi Araştırmanızı Nasıl Yaparsınız (DYOR)?

Giriş

DYOR (Kendi Araştırmanızı Yapın), kripto dünyasında kendi araştırmanızı ve kripto projelerinin analizini yapmak anlamına gelen moda bir kelimedir. Pazara katılmak isteyen herkes için kendi araştırmanızı nasıl yapacağınızı öğrenmek çok önemlidir.
Bu yazımızda DYOR'un neden bu kadar önemli olduğunu ve kendi araştırmanızı nasıl yapacağınızı anlatacağız.

DYOR nedir?

DYOR terimi birçok alanda kullanılmaktadır, ancak kripto yatırımlarında geleneksel finans piyasasında olduğundan daha da önemli olabilir.

Kripto endüstrisi büyüdükçe, baş döndürücü bir dizi proje yaratıldı. Blockchain, yalnızca ademi merkeziyet özgürlüğü sağlamakla kalmaz, aynı zamanda genellikle paranızdan yüksek getiri elde edeceğinizi iddia eden her türlü dolandırıcılığa da yer açar.

Kripto Tarihinin En Büyük Ponzi Şeması

2016'nın sonlarında, kripto para birimi yatırım platformu Bitconnect, bir ICO (ilk belirteç teklifi) aracılığıyla 0,17 ABD doları fiyatla 28 milyon BBC'yi, kendi hizmet belirteçlerini yayınladı. Bitconnect, kullanıcıları BBC için Bitcoin gibi kripto varlıklarını takas etmeye ve faiz kazanmak için BBC'ye borç vermeye teşvik etti.

Platform, sözde "ticaret botları" ve "volatilite ticaret yazılımı" gibi teknolojileri kullandığını iddia ediyor, bu nedenle günde %1 gibi son derece yüksek getiri sağlayabiliyorlar. BitConnect ayrıca yeni yatırımcıları borç verme programına yönlendiren mevcut yatırımcılara yönlendirme komisyonları da teklif etti.

BBC, sadece bir yıl içinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 463 dolara yükseldi ve piyasa değeri açısından onu 12. en büyük kripto para birimi yaptı. Ancak dolandırıcılık yavaş yavaş çözüldüğünde, 16 Ocak 2018'de Bitconnect kapandığını duyurdu ve BBC fiyatı 24 saat içinde %92 düştü.


Kaynak: Coinmarketcap

Bitconnect, kripto tarihindeki en ünlü yüksek getirili Ponzi şemalarından biridir ve toplamda 3,45 milyar dolara varan kayıplara neden olur. Kasım 2017'de Ethereum'un kurucusu Vitalik, Bitconnect'i dolandırıcılıkla suçlamıştı. Ancak yatırımcılar yüksek getirilerden bunaldıkları için getirilerin ardındaki büyük riskleri fark edemediler. Aslında, Bitconnect'e daha derinlemesine bakarsak, projenin Ponzi doğasını keşfetmek kolaydır.

KENDİ ARAŞTIRMANIZI YAPIN

Kripto piyasası böylesine bir karmaşa içindeyken, karar vermek için yalnızca fikir liderlerine veya başkalarının tavsiyelerine güvenmek mümkün mü? Cevap hayır.
İnternet, bazıları kötü niyetli propaganda bile olabilecek yanlış bilgi ve dezenformasyonla doludur. Güçlü FOMO duyguları nedeniyle insanlar rasyonelliklerini kaybedebilirler. Bu nedenle, kullanıcıların akıllıca kararlar verebilmeleri için kendi araştırmalarını yapmaları ve bilgilerin güvenilirliğini yargılamaları gerekir.

Kendi Araştırmanızı Nasıl Yapabilirsiniz?

DYOR, temel analizle, yani bir projenin geleceğini belirlemek için birden çok yöntemin kullanılmasıyla yakından bağlantılıdır. Proje araştırması için, çalışma ve uygulama yoluyla kademeli olarak kendi çerçevenizi geliştirmeniz çok önemlidir. Genel olarak konuşursak, bir proje en azından aşağıdaki bakış açılarından değerlendirilebilir.

Temel Bilgiler ve Ekip

Proje web sitesini ziyaret edin, teknik incelemeyi indirin, yol haritasını görüntüleyin ve ekip üyelerini tanıyın.

Projenin temel mekaniğini anlamak için web sitesini, teknik incelemeyi ve yol haritasını gözden geçirin ve projede neyin yenilikçi olduğunu ve mevcut bazı sorunları çözüp çözmediğini düşünün. Projenin güçlü ve zayıf yönlerini bulmak için geleneksel SWOT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler) analizini de kullanabilirsiniz. Ancak, bu projelere eleştirel bir şekilde bakmak önemlidir. Pek çok modaya uygun terminoloji kullanmak, projenin umut verici olduğu anlamına gelmez.

Ayrıca, gerçek isimlerini kullanıp kullanmadıklarını öğrenmek için resmi web sitelerinde ekip üyeleri hakkında bilgi arayabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyadan ve diğer kaynaklardan önceki deneyimleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Belirteç Ekonomisi

Projeyi analiz ederken, projenin token ekonomisine odaklanmanız gerekir. Spesifik olarak, belirteçlerin başlangıçta nasıl tahsis edildiğini, belirteçlerin arzını, belirteçlerin nasıl verildiğini, belirteçlerin hangi ekolojik işlevleri yerine getirdiğini ve projenin gelirinin nereden geldiğini öğrenmeniz gerekir.

Zincir Üzerindeki Veriler

Geleneksel ekonominin aksine, blok zinciri tamamen açık ve şeffaftır. İlgili verilere Etherscan gibi web sitelerinden kolayca erişilebilir. DeFi projeleri için TVL (toplam kilitli değer) en önemli metriktir. Etkin adreslerin sayısı, değişim bakiyesi ve işlem için ağ değeri (NVT) gibi diğer göstergeler de yararlı ölçütlerdir.

“Akıllı Para” ve Balinalar

“Akıllı Para”, kurumsal yatırımcılardan gelen yatırım anlamına gelir. Büyük miktarda kurumsal yatırım alan projeler daha güvenilir olma eğilimindedir.
Balina, çok sayıda belirli belirteci tutan adresi ifade eder. Yine, blok zincirinin şeffaflığı nedeniyle, herhangi bir işlem web üzerinde sorgulanabilir. Twitter gibi sosyal medyada, Whale Alert gibi hesaplar, genellikle bir projenin gelecekteki eğilimlerini bir dereceye kadar yansıtan bu tüm cüzdanlardan yapılan transferleri izleyecek ve yayınlayacaktır.

Temel analiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen şu makalemize bakın: Temel Analiz Nedir?

Çözüm

Herkes yatırım yapmadan önce kendi yeterli araştırmasını yapmalıdır. Kripto yatırımınız konusunda size tavsiye ve rehberlik vermek isteyen birçok "öğretmen" veya "usta" olabilir, ancak şunu bilmelisiniz ki hiçbir şey DYOR'un yerini tutamaz.

DYOR yapmak istediğinizde, blockchain ve proje geçmişi hakkında yeterli bilgi almanız için Gate Learn en iyi seçimdir. Gate Learn'e hoş geldiniz. Kripto yolculuğunuza hemen şimdi başlayalım.

Yazar: Edward
Çevirmen: edward
İnceleyen(ler): Hugo, Jiji
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!
Üyelik oluştur